Två glas vin med upphällt mousserande vin och två öppnade ostron på ett marmorbord. Två glas vin med upphällt mousserande vin och två öppnade ostron på ett marmorbord.

Från Podiet nr 1 2024-2025 Vinbaren växer

Ostronceviche, Brillat Savarin-ost i vispad form med citronmarmelad, mandlar, oliver… Visst låter det gott? Allt är exempel från den nya menyn i den populära Vinbaren i foajén utanför Stora salen. Lagom till säsongsöppningen utökar Vinbaren sin service.

Äntligen blir idén verklighet. Ola Håkansson och Ragna Simonson är publik- och serveringsansvariga och gläds över satsningen i Göteborgs Konserthus.
– Meningen var att detta skulle skett hösten 2020, men så kom pandemin och allt sköts på framtiden. Men nu är det äntligen dags, säger Ola Håkansson glatt. Tanken är att det ska fungera som en förlängning av restaurangen med en egen meny där man ska kunna välja mellan ett antal smårätter, fortsätter han. Man handlar över disk men serveras vid marmorborden som vi kommer att duka upp fint. Det ska också vara möjligt att boka platser i förväg via hemsidan eller via telefon, precis som i restaurangen. Och man behåller sin plats även till pausen.Kökmästaren håller fram en glasburk som Ragna Simonsson doftar på. I bakgrunden luktar Ola Håkansson på en glas vitt vin.Vinbaren öppnade första gången 2015 efter att kunderna uttryckt en önskan om ett större utbud av dryck i foajébarerna. Det begränsade utbudet har berott på att tiden är så knapp i pauserna. När det är svårt att få bord i restaurangen blir Vinbaren en möjlighet för fler att njuta av mat och dryck i Konserthuset.
– Den här miljön är mer livlig och stimmig och det gillar vi! Men som vanligt tummar vi inte på kvalitén, säger Ola Håkansson och häller upp ett nytt vin som han sedan snurrar och doftar på.

Medan fotograf Anna Hult ställer i ordning sin utrustning inför fotograferingen berättar köksmästare Styrbjörn Såtvik om valet av meny.
– Allt som serveras förbereds i förväg. Det är olika röror, ost, inlagda oliver och salta mandlar och annan plockmat som snabbt går att bereda vidare inför servering vid bordet. Vi lagar så klart all mat själva och med miljön i fokus kommer menyn att justeras efter årstiderna, säger Styrbjörn Såtvik.
Utbud i form av vin, oliver och andra smårätter uppdukade på ett bord.Ragna Simonson ser fram emot att önska besökarna varmt välkomna till en ny säsong och ett nytt koncept. Hon berättar vidare att vinerna kommer från olika producenter i Europa. Bland flaskorna finns flera ofiltrerade viner och andra spännande drycker. På engelska säger man ”low intervention wine”, vilket i sammanhanget kan översättas till ”levande” vin. Det innebär att druvorna inte får besprutas och att de jäser med sin naturliga jäst i stället för att man tillsätter odlad. Man lägger sig i så lite som möjligt i processen helt enkelt.
– Ett ofiltrerat vin kan se lite grumligt ut med det är inget konstigt, förklarar Ragna Simonson. Det betyder bara att man sparat allt det goda i flaskan! säger hon.
Varmt välkommen att beställa bord till Vinbaren på gso.se/vinbaren.

Text: Magdalena Nilsson
Foto: Anna Hult