Andreas Hanson arbetar med Dirigentløftet i Norge, är lärare i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och gästdirigerar frekvent hos symfoniorkestrar och operahus i Skandinavien. Han har också varit musikdirektör vid Marinens musikkår.
– Det här är något väldigt fint att förvalta. En upplevelse som Vägus eller en Höstlovsorkester kan vara avgörande för att unga ska välja musiken för framtiden, säger Andreas Hanson.
25-årsjubilerande VÄGUS, Västra Götalands Ungdomssymfoniker, lockar numera unga musiker från hela södra Sverige. Det är unga i åldrarna 14-23 år som söker sig till Göteborgs Konserthus för att spela klassisk musik på högsta nivå.
God gemenskap
När Podiet besöker VÄGUS har medlemmarna just ägnat en långhelg åt sin höstturné. Repetitioner och framträdanden har skett i Vara, Göteborg och Uddevalla. Klarinettisten Melker Sahlberg Gunnare kommer från Stockholm och gör sitt tredje konsertprojekt med orkestern.
– Det är hög disciplin och då lär man sig mycket. Det märks att Västra Götalandsregionen satsar på den klassiska musiken.
Melker studerar till vardags musik på Ingesunds folkhögskola, men återkommer gärna till kompisarna i Göteborgs Konserthus.
– Det är trevlig gemenskap här, man tar hand om varann, säger Melker Sahlberg Gunnare.
Genom verksamheter som Side by Side, Höstlovskören och Sportlovsorkestern får barn och unga i alla åldrar pröva på att spela i orkester och sjunga i kör. VÄGUS står för de mest avancerade konsertprojekten. Orkestern bildades på initiativ av Kim Phipps år 2000 och drevs först av Musik i Väst (senare Kultur i Väst), innan Göteborgs Symfoniker tog över. Här får unga också chans att handledas av professionella musiker.
Mot nya mål
VÄGUS 25-årsjubileum firas med stor vinterturné 26-28 januari. Konserter hålls i Vara, Göteborg och Skövde. Som vanligt ligger ribban högt, då både Ravels riviga Tzigane och Stravinskys svit ur Eldfågeln står på programmet. Det blir Kim Phipps sista konsertprojekt med sina unga talanger.
Hösten 2025 tillträder Andreas Hanson som dirigent för VÄGUS. Han ser mycket fram emot nya spännande projekt med ungdomarna och ser orkestern som ett ”minisamhälle”.
– Man lär sig deltagande och lyssnande och det danar dig som människa.
Han tycker att verksamheten i Göteborg har en avgörande fördel med närheten till de professionella musikerna.
– Göteborgs Symfoniker är de stora idolerna. De blir förebilder. Och när de coachar unga musiker, så coachar de även framtidens publik, säger Andreas Hanson.
Andreas Hanson var under en tioårsperiod konstnärlig rådgivare inom barn- och ungdomsverksamhet hos Svenska Kammarorkestern. Han har flera idéer för framtiden, som till exempel att beställa specialskrivna verk till VÄGUS. Men till att börja med ska de unga musikerna få spela de klassiska, nordiska mästarna.
– De ska känna till dem som var avgörande för vår musik; Calle, Jalle och Ville (det vill säga Nielsen, Sibelius och Stenhammar). De är tre helt olika kompositörer. Men har alla någonting i själen som triggar oss, säger Andreas Hanson.
Text och foto: Jenny Svensson