Från Podiet nr 1 2022-2023 Unga musiker i känslosam körsymfoni

Mahlers andra symfoni får nytt liv när Västra Götalands Ungdomssymfoniker tillsammans med unga körsångare från Göteborg ger Uppståndelsesymfonin sin tappning. En stor apparat att få ihop med över 200 ungdomar.

– Aj, mina knän!
Ett gäng tonåringar klädda i svart kryper lydigt ihop på golvet hos fotografen Anna Hult. Det är affischfotografering inför höstens jättekonsert med VÄGUS. Bilderna ska skildra hur ljuset övervinner mörkret, precis som temat lyder i Mahlers andra symfoni. I mitten står ängeln i vitt.
– Döden väcks till livet av ängelns trumpet, berättar Kim Phipps, konstnärlig ledare för Västra Götalands Ungdomsymfoniker. De runt 80 musikerna i orkestern är i åldern 13-20 år. Nu ger de sig ut på en hisnande resa från döden till uppståndelsen i Gustav Mahlers jätteverk från 1894.

En av tonåringarna i mörkret där på golvet är Tea de Maria, 19, en av VÄGUS altviolinister. Hon kom med i VÄGUS 2018 när hon just flyttat hit från Danmark. Och hon älskar Mahlers musik.
– Det händer så mycket hela tiden. Det är mycket känslor, precis som i Beethoven och Tjajkovskij.

Ett antal svartklädda ungdomar i en fotostudio får instruktioner från fotografen.Och Mahlers Uppståndelsesymfoni är på många sätt kärnan i den österrikiske kompositörens skapande; himlastormande med transformation, förändring, som tema. Till det behövs en jättekör och VÄGUS samarbetar i projektet med inte mindre än fem av Göteborgs Ungdomskörer.

Gustav Ranås, 17 år från Partille, sjunger i Göteborgsoperans ungdomskör. Han har sjungit sedan femårsåldern och men det här blir första gången på tyska.
– Det kommer bli jättekul. Jag tror det går bra för det är hyfsat likt svenska.

En specifik sak med noterna han lagt märke till är att tenorstämman är väldigt ljus.
– Det är bara att öva, skrattar Gustav.

Kim Phipps tror att den stora utmaningen för de 200 unga musikerna är att hitta värme och djup i klangen. En del har aldrig spelat en hel symfoni förut. Musiker från Göteborgs Symfoniker kommer att bistå med instruktioner under reptiden.

Altviolinisten Tea tycker att det bästa med VÄGUS är att kunna prata om musik på ett sätt man inte kan med alla andra kompisar. När vi talas vid står studenten för dörren. Tea tänker ta steget att satsa helt och hållet på musiken efter skolan.
– Att spela i orkester är något jag skulle vara glad att göra hela livet, säger Tea de Maria.

Medverkande
VÄGUS, Västra Götalands Ungdomssymfoniker
Gustavi Ungdomskör
GöteborgsOperans Ungdomskör
Göteborgs Gosskörs herrar
Göteborgs Ungdomskör
Härlanda Voces
Kim Phipps dirigent
Elisabeth Leyser mezzosopran
Lara Marie Müller sopran

Spelas även
Blackboxen, Vara Konserthus, söndag 2 oktober 18.00
Skara Domkyrka, tisdag 4 oktober 19.30

 

Text Jenny Svensson
Foto Anna Hult