Och ta i kan de. De är sju personer på scen som spelar fiol, saxofon, gitarr, dragspel, piano/orgel, kontrabas och trummor. Inte direkt en prototypsättning för en finsk folkmusikgrupp.
– Vi ville att soundet skulle vara stort och starkt, men akustiskt, säger Hannu Kella i telefon från hemmet i Lahtis. Och då behövde vi vara fler än en duo eller en trio som kanske är det vanligaste formatet inom finsk folkmusik.
Så inspiration till en massiv ljudvägg fick de söka på annan ort. Rimligen har dessa musiker sneglat mot några av rockens personaltäta grupper som Springsteens E Street Band eller varför inte svenska Kebnekajse som tidigt gav den svenska folkmusiken ett ansikte av fjäderlätt bly.
Med det kan man också dra slutsatsen att Tsuumi Sound System inte på något sätt är främmande för andra influenser.
– Rötterna har vi tveklöst i den finska och nordiska folkmusiken, vi är ju nästan alla utbildade vid folkmusiklinjen på Sibeliusakademin. Men vi är också inspirerade av balkanmusik, latinamerikanskt, rock, pop, funk, jazz… Och det både hörs och ska höras i vår musik.
Lejonparten av Tsuumi Sound Systems repertoar består av originallåtar.
– Det går oftast till så att någon av oss skriver en melodi och en ackordgång på egen hand och tar med sig till replokalen. Där arbetar vi fram arrangemangen tillsammans. Det blir bäst så, det har vi lärt oss. För att bara ta ett exempel, vår saxofonist vet ju långt mer om hur hans instrument fungerar än vad jag dragspelaren gör.
Bakom sig har bandet tre plattor, Floating Letters, Growing Up och Hotas, alla producerade av den svenske gitarristen och folkmusikern Roger Tallroth. En fjärde, The Blinking Lights, släpps i dagarna.
Skillnaden på det man hör på skiva och det gruppen framför på scen är inte speciellt stor.
– Det mesta är genomkomponerat och vi improviserar knappt alls. Faktum är att vår trogna publik kan sjunga med i det mesta vi gör, skrattar Hannu Kella. Men det är något vi talat om och så sakte-
liga ska försöka ändra lite på.
Bristen på improvisation förklarar Hannu med gruppens ursprung. Den bildades 1998 för att ackompanjera den finska folkdansgruppen Tuuli.
– Då kunde man inte ta sig några som helst friheter. Dansarna behövde ju veta exakt vad som stod på tur. Trots att vi lämnade danskompaniet 2007 har det där liksom hängt kvar.
2007 var också året då Tsuumi Sound System fick sitt internationella genombrott. Bandet var pausmusik under Eurovision Song Contest som sändes från Finland och det öppnade dörren till den internationella marknaden. Sedan dess turnerar de återkommande i Europa, inte minst i Italien, och det har blivit ett par svängar till USA. Och de internationella svängarna är livsviktiga för Tsuumi Sound System.
– Vår största utmaning som band är att det inte finns tillräckligt många folkmusikscener i Finland där vi får plats rent fysiskt. Men det är en utmaning vi gärna tar.
Text Johan Scherwin
Foto Marko Mäkinen