En asiatisk man i vit skjorta och svarta byxor ler stort mot kameran. En asiatisk man i vit skjorta och svarta byxor ler stort mot kameran.

Från Podiet nr 1 2024-2025 Tan Dun och den musikaliska sidenvägen

Med en mix av österländsk och västerländsk tradition som spänner över gränserna har kinesisk-amerikanska kompositören och dirigenten Tan Dun satt sin egen prägel på musikscenen.

Tan Dun växte upp på landsbygden i Hunanprovinsen och spelade folkmusik som ung på bröllop och begravningar. 19 år gammal bestämde han sig för att bli kompositör och antogs på konservatoriet i Beijing, innan studierna ledde honom till New York.

Som konstnär har han eftersträvat att upplösa gränsen mellan artist och publik och göra alla till deltagare. Han väckte tidigt uppmärksamhet med sina teateruppsättningar och operor. Hans konserttrilogi tillägnad vatten, papper och keramik spelades på en rad stora konserthus och festivaler i början av 2000-talet.

Hans multimediaverk The Map uruppfördes av cellisten Yo-Yo Ma och Boston Symphony Orchestra och turnerade i över 30 länder. Han skrev också minnesmusik när Hongkong skulle återinförlivas med Kina 1997 samt invigningsmusik till de olympiska spelen i Peking 2008.

Vid sidan om sina framgångar med filmmusik var Tan Dun också tidig med att nå en bred publik på nätet. 2008 skrev han sin Internet Symphony ”Eroica”, en fyra minuter lång parafras på Beethovens symfoni. 3000 musiker från hela världen framförde stycket på Youtube och 90 valdes ut till ett framförande i Carnegie Hall.

2001 gästade Tan Dun Göteborgs Symfoniker då han dirigerade Sverigepremiären av sin musik från filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon.

”Internet är en osynlig sidenväg, som förenar olika kulturer från hela världen – öst och väst, nord och syd. Och detta projekt har skapat ett klassiskt musikfenomen som för samman musikaliska hjältar från världens alla hörn.”
– Tan Dun –

Mästare från öst och väst: Göteborgs Symfoniker spelar Wolf Totem av Tan Dun 24 och 25 oktober 2024