Solen strilar in genom en öppen dörr mot gatan. Där ute sträcker sig nybyggen högt runt Opaltorget i Göteborgs västra förorter. Inne i klassrummet får barnen mellanmål innan lektionen ska börja. Några mammor har också anslutit. Eleverna växlar vant mellan svenska, engelska och ibland ett andra hemspråk.
Charvi, åtta år, är ny i gruppen. Hon provade först piano men ville hellre byta till fiol.
– Jag ville spela något med stråke!, säger hon glatt.
Åtta små musiker i nybörjargruppen tar plats på sina stolar; sju fioler och en cello. Alla når inte riktigt ner till golvet.
– Är det någon som vill visa sin läxa?
Cellisten János Madaras som hoppat in som lärare idag får några försiktiga händer som svar i luften och låter en och en spela inför gruppen.
– Just be brave, ler han när de börjar spela.
Runt 50 elever deltar i Communityorkesterns olika grupper, från 5 till 14 år gamla. Verksamheten startades av Räddningsmissionen 2022 tack vare bidrag från Destination Tynnered och partnerskapet från Volvo Cars och Göteborgs Symfoniker.
För János Madaras betyder orkestern att barnen får ett sammanhang:
– Det här kan de göra istället för att spela datorspel eller sitta still. De blir lagspelare och lär sig ta ansvar.
Instrumenten hyr Räddningsmissionen från Göteborgs stads instrumentförråd. János tror inte att man behöver ha speciellt hårda krav på musikträningen.
– Vi ber dem ta ut instrumentet ur sin låda varje dag och prova lite. Ju mer kontakt de får med det desto bättre. Det finns inget rätt och fel på den här nivån.
Ansvarig ledare för Communityorkestern är den prisbelönte dirigenten Ron Davis Alvarez, känd för många unga från lägret Side by Side. Han säger att han aldrig slutar tro på barnen:
– Jag förväntar mig inte att de ska bli stora musiker. Men jag tror de blir mer empatiska människor. Jag ser en potential som jag beundrar och respekterar.
Ron Davis Alvarez har infört ett system för inlärning som består av olika färgkoder för noterna. Ett effektivt sätt när många talar olika språk i klassrummet. Barnen i nybörjargruppen får komma fram till János och peka på tavlan vilken not som markerar rytmen.
– Det ser ut som komplicerad matte, viskar en pojke till sin kompis.
– Det är komplicerad matte, får han till svar.Medhanshu är nio år och har spelat fiol i ett år.
– Det svåraste är att flytta fingrarna. Men jag har blivit bättre på det.
Hur känns det att visa upp sin läxa?
– Jag försöker glömma att jag är blyg och fokusera på rytmen, säger han nöjt.
Nu går Räddningsmissionen och Ron Davis Alvarez vidare med att starta en ungdomsorkester även i Gårdsten i nordöstra Göteborg. Där har nyligen Communityskolan tagit över gamla Römosseskolans lokaler och kommer ha 300 elever till höstterminen. Om Ron Davis Alvarez skulle önska något så är det ett större lärarteam.
– Vi skulle kunna påverka mycket mer om vi var fler, säger Ron Davis Alvarez.
I klassrummet går lektionen mot sitt slut. János Madaras samlar barnen till en gemensam låtövning, några långsamma toner i taget.
– Låt oss testa igen för det var liiiite falskt. Men det kommer bli supercoolt!
Text: Jenny Svensson
Foto: Francis Löfvenholm