Porträtt av Andy Irvine, en äldre man med vänligt leende. Han har grått hår och skägg och ler mot kameran. Porträtt av Andy Irvine, en äldre man med vänligt leende. Han har grått hår och skägg och ler mot kameran.

Från Podiet nr 1 2024-2025 Irländska folktoner

Andy Irvine, legendarisk irländsk folkmusiker och vispoet, gästar Göteborgs Konserthus i ett musikaliskt möte med svenska gruppen Quilty. Förra året gjorde de tillsammans en bejublad jubileumsturné. Den publika framgången blev en given start till fortsatt samarbete 2024. Podiet har varit i kontakt med Andy Irvine med frågor om hans långa karriär, samarbetet med Quilty och relationen till Sverige. – Jag älskar svensk spelmansmusik, avslöjar Andy Irvine.

2023 firade svenska folkmusikgruppen Quilty 30 år med en turné tillsammans med stora inspirationskällan Andy Irvine, som samma år firade mer än 50 år som artist. Allt sedan Andy Irvines genombrott med gruppen Planxty på 1970-talet har hans lyriska sång och spel på mandolinen varit stilbildande för generationer av folkmusiker, på Irland men också världen över.

Det är en solig dag i slutet av maj när vi äntligen får kontakt med Andy Irvine. Efter en soloturné, med fem spelningar i Storbritannien och dessförinnan två konserter i västra Irland, är han åter hemma i lugnet på den gröna landsbygden någon timmes bilfärd söder om Dublin.
– Eftersom jag när det är möjligt alltid reser med bil, för att kunna ta med alla mina instrument, var det ganska hårda tio dagar, säger Andy Irvine.

Turnéerna har så klart varit många genom åren. Som solomusiker, med mandoliner, mandola, munspel och den fantastiska sången har Andy spelat i Göteborg tidigare vid två tillfällen: på en irländsk musikfestival 2016 och på Klubb Ankaret 2019.
– Jag har utvecklats musikaliskt efter min egen linje under alla år. Influenserna från Woody Guthrie var med mig från början. Ibland när jag sjunger en av mina egna låtar kan jag fortfarande känna hans närvaro. Bulgarisk och makedonsk musik hade en stor inverkan på min musik på 1960-talet, då jag tillbringade nästan två år med att resa runt på Balkan, säger Andy Irvine.

De fyra musikerna i Quilty står på en strand vända i profil. De håller i sina instrument.

Quilty består av Gideon Andersson, Staffan Lindfors, Esbjörn Hazelius och Dag Westling

På kommande Sverigeturnén gästar Andy Irvine nu för första gången Göteborgs Konserthus. Han kommer tillsammans med den svenska gruppen Quilty, som med medlemmarna Esbjörn Hazelius, Dag Westling, Staffan Lindfors och Gideon Andersson etablerat sig som Sveriges främsta företrädare för irländsk folkmusik.

Det var i Malmö i mars 2023 som de för första gången träffades i replokalen. Andy Irvine undrade vad de skulle börja med och någon föreslog Irvines superba tolkning av den gamla klassiska folksången ”Stewball & The Monaghan Grey Mare”, en låt som varit med på Andys repertoar sedan 1970-talet.
– Okej, tänkte jag, vi kan ju lika gärna börja med det mest svårspelade stycket och jag blev väldigt förvånad när vi började spela. Efteråt föreslog Staffan att vi skulle spela låten igen, men varför det undrade jag, det fanns ju ingen anledning, vi hade ju satt låten tillsammans helt perfekt på första försöket! Jag var imponerad över hur Quilty hade förberett sig inför repetitionen. Jag gillade verkligen vad de gjorde med sina egna låtar också, säger Andy Irvine.

Den första repetionen var alltså inför förra årets jubileumsturné. Med personliga arrangemang, musikalisk virtuositet och klangfylld stämsång gör de nu ännu en turné tillsammans, vilket Andy Irvine självklart ser fram emot. Men är det något annat med Sverige som lockar?
– Sedan mina tonår, då jag var besatt av Ingmar Bergmans filmer, har jag älskat Sverige. Jag ville själv bli skådespelare och blev kär i Bibi Andersson när jag var sexton. Jag skrev till henne och bad om ett signerat fotografi. Hon skickade fotografiet till mig och tipsade mig om att lära mig svenska om jag ville agera i Bergmans filmer. Jag försökte men kom tyvärr inte så långt med de språkstudierna, säger Andy Irvine med ett skratt.

Att Quilty, som spelat irländsk folkmusik i över 30 år, behärskar genren råder det ingen tvekan om. Men har Andy Irvine spelat svensk folkmusik under sin långa karriär?
– Oj, oj, svar nej, men det tänker jag definitivt göra. Min cd-samling har namn som Ola Bäckström, Per Gudmundson, Pål Olle med flera på sina omslag och såklart ”vår egen” Esbjörn Hazelius med Johan Hedin. Dessa är mina ständiga följeslagare på långa roadtrips. Jag älskar svensk spelmansmusik. Jag ser fram emot att lära mig ackompanjera den inom en snar framtid.

Text: Jörgen Wade
Foto: Béla Kása