Du ska ”spela” Chopin i vår kammarserie, kan du berätta lite om föreställningen och hur den kom till?
– Jag kallar den ”konsertpjäs” då det är en blandning av agerande och musicerande. Ursprungligen fick jag idén redan för åtta år sedan men tänkte inte vidare kring det då. I dag är det populärt att använda sig av ljus- och videokonst men jag ville helst använda mig av dramatik – jag tycker att lyssnandet och ett musikstyckets känslomässiga uttryck förstärks när det sätts i en dramatisk kontext.
Lärde du dig något nytt om Chopin inför föreställningen?
– Massor! Som pianist och mångårigt Chopin-fan hade jag naturligtvis koll på hans livshistoria och verk, men att göra denna djupdykning har tillfört många nya dimensioner. På museet i Valldemosa på Mallorca upptäckte jag dessutom att min hand liknar hans!
Vad är det som fascinerar mest med Chopin?
– Jag tror att det är kombinationen av hans liv och verk – sjukdomen, patriotismen och kärleken, i kombination med den vackraste av musik.
Är det något av hans stycken som tilltalar dig mer än andra?
– Om jag måste nämna något så tycker jag ”Regndroppspreludiet” är helt enastående! På några få minuter tar han lyssnaren på en resa genom hela det mänskliga registret.
I maj ska du spela hans andra pianokonsert med Symfonikerna. Vilken är den största utmaningen i den konserten?
– Som alltid när det kommer till Chopin består utmaningen i att finna balansen mellan det fria och det stringenta.
Du är ju också verksam i andra musikaliska sammanhang, händer det något mer kul i höst?
– Det blir en hel del konserter under hösten, bland annat fler Chopinföreställningar och en USA-turné med Martin Fröst i december. Men efter jul väntar mitt livs största utmaning hittills – då blir jag pappaledig!
Chopin – en föreställning ges i Stenhammarsalen
Söndag 14 oktober kl 18.00
Chopins andra pianokonsert med Henrik Måwe ges
Torsdag 16 maj kl 19.30
Fredag 17 maj kl 18.00