Wilhelm Stenhammar (1871-1927) Upptäck det nordiska, musikaliska ljuset i hans sagolika musik

Alla Wilhelm Stenhammars (1871-1927) stora orkesterverk har funnits på Göteborgs Symfonikers repertoar sedan början av 1900-talet: de två symfonierna, de två pianokonserterna, den fina orkesterserenaden och inte minst mellanspelet ur kantaten Sången som blivit ett alltid lika stämningsfullt och uppskattat extranummer.

Dirigenten, tonsättaren och pianisten Wilhelm Stenhammar spelade en avgörande roll när han tog över Göteborgs Symfoniker 1907 och ledde orkestern 15 år framåt. En gyllene era där Stenhammar utvecklade orkestern både konstnärligt och tekniskt, introducerade samtida tonsättare som Mahler och Debussy samt bjöd in de nordiska giganterna Carl Nielsen och Jean Sibelius att dirigera egna verk.

Porträtt av Wilhelm Stenhammar med mustasch, rock och plommonstop


Mer om Wilhelm Stenhammar

Wilhelm Stenhammar (1871-1927) hade allt en orkester i Sveriges andra stad behövde: kännedom om den traditionella och samtida repertoaren, fingertoppskänslan för hur musikerna tillsammans kunde blomma ut i en nyans- och färgrik orkesterklang samt kapaciteteten att framträda som ypperlig pianosolist och förse orkestern med högkvalitativ musik av eget märke.

Wilhelm Stenhammar skrev också teatermusik för Lorensbergsteatern samt en kantat till den stora Göteborgsutställningen 1923. På bilden syns han promenera tillsammans med kompositören Sibelius utanför Konserthuset på Heden, som var Symfonikernas hemvist fram tills byggnaden brann ner 1928.

Han lämnade Göteborg 1923 och flyttade till Stockholm där han efter något år som chefdirigent för Kungliga operan drabbades av ett slaganfall. 1927 flyttade han och hustrun tillbaka till Göteborg, och samma år i november fick han ännu ett slaganfall och somnade stilla in i Jonsered på kvällen den 20 november 1927. Hans grav finns i Majorna, i det sydöstra hörnet av Mariebergskyrkogården.


Lyssna in dig

Spellistan är laddad med vackra Stenhammar-kompositioner. Vilken av dem blir din favorit?


Stenhammars taktpinne i närbild

Dirigenten Herbert Blomstedt visar Stenhammars vackra taktpinne, som han också har haft förmånen att få använda.


Stenhammar i Göteborg

Följ med författaren Magnus Haglund genom stan i Wilhelm Stenhammars fotspår.

Läs i konsertmagasinet Podiet

Avtryck i Konserthuset

I Göteborgs Konserthus har Stenhammar fått ge namn till den mindre konsertsalen – Stenhammarsalen.

Konsertsal med stolar i förgrunden och scen med flygel.

Han finns också porträtterad i huset i form av en bronsstaty av Victor Lindborg, samt en byst och marmorrelief av Bror Chronander.

Tre skulpturer: en bronsskulptur i helkroppsformat, en vit marmorbyst och en vit marmorrelief av en ansiktsprofil.

För de hängivna fansen rekommenderas Wilhelm Stenhammar-sällskapet, som på olika sätt främjar och fördjupar kunskapen om Stenhammar och hans sagolika musik.

Kompositörerna bakom de mest kända mästerverken

Passa på att lära känna några av kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken och lyssna in dig på deras musik. Kanske blir det starten på en livslång vänskap.

Lär känna kompositörerna