Ludwig van Beethoven (1770-1827) En nyckelperson i skiftet mellan klassicismen och romantiken

Ludwig van Beethoven har blivit synonym med klassisk musik: inledningen till den femte symfonin är sedan hundratals år ständig etta på den klassiska topplistan.

I sällskapslivet kunde Beethoven vara en drummel med sina raka och ocensurerade kommentarer – han hade inte tid för onödigt smicker eller flat inställsamhet. Han hade inte tid för något annat än sig själv, egentligen. Att han var sin tids störste inom musiken tvivlade han aldrig på. Så han var knappast någon populär person och förblev ungkarl livet ut, även om kärleken tycks ha slagit sina klor i honom vid ett par tillfällen.

Kanske berodde motsträvigheten och misstänksamheten på uppväxten med en suput till far som misshandlade honom och tvingade honom att spela för sina fyllekompisar. En hård uppväxt kan skapa en hård människa. Men det finns också ett starkt humanistiskt drag hos honom med sympatier för franska revolutionens ledord, frihet, jämlikhet och broderskap.


Mer om Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven  (1770-1827) växte upp i Bonn med flamländska anor på faderns sida, därav ordet ”van” i namnet (Beethoven är en flamländsk/holländsk sammansättning av orden ”beta” och ”gård”). När han flyttade till Wien blev han snart känd som pianovirtuos, först därefter som tonsättare.

Han var en riktig frifräsare som aldrig hade någon anställning – pengarna kom från mecenater, beställare och välgörare. Viss inkomst kunde han stoppa i fickan vid sina egna konserter. Där kunde han exempelvis spela Kejsarkonserten eller dirigera tredje och nionde symfonierna – riktiga milstolpar i musikhistorien.

Man talar ibland om två konstnärstyper bland giganterna i musikens värld: traditionalisterna som förfinar och fulländar en befintlig stil eller era (Bach, Mozart) och revolutionärerna som bryter ny mark där ingen tidigare gått (Wagner, Stravinsky). Och det är väl ingen tvekan om att Beethoven hör till de senare. Att han efter sid död blev satt på ärans nobla piedestal är en annan femma.


Lyssna in dig

Spellistan är laddad med odödliga favoriter av Beethoven. Vilken av dem blir din favorit?

I podden musikaliska genier genom tider och toner kan du lära dig mer om Beethoven – mästaren som gick sin egen väg.

Sveriges Radio ger dig sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken i Klassiska podden.

Konserter med musik av Beethoven

Kompositörerna bakom de mest kända mästerverken

Passa på att lära känna några av kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken och lyssna in dig på deras musik. Kanske blir det starten på en livslång vänskap.

Lär känna kompositörerna
Läs mer i konsertmagasinet