Andra halvan av 1800-talet var romantikens höjdpunkt. I salonger och konserthus samlades publik för att avnjuta musik med känslor och målande visioner av livet, från balsalens uppvisningsvalser till hembygdshyllningens intuitiva folktoner. Ökad rörlighet gjorde också utländsk utbildning tillgänglig för konstnärer. Till Paris och Berlin färdades unga tonsättare från Norden för att gå i lära hos mästare.
Så gjorde även Laura Netzel, som var född i Finland 1839 men växte upp i Stockholm. Hon debuterade 18 år gammal som pianist hos Hovkapellet. I vuxen ålder fick hon möjlighet att resa till Paris och studera komposition för organisten Charles-Marie Widor. Debuten som tonsättare kom när hon var 35 år gammal med a capella-sånger på Harmoniska sällskapets konserter i Stockholm.
Mer om Laura Netzel
Känd blev hon när tidningen Idun 1891 publicerar ett reportage om den kvinnliga pionjären och berättar att kompositioner av “N. Lago” har ”manlig kraft i ingifvelse och utarbetande”. Hennes verk Stabat Mater för kör, orgel och ensemble trycktes 1898 av ett förlag i Paris och lovordades av flera franska tidskrifter. Verket vokaldel bekrevs som ”utförd med mycket kompetens och estetisk smak”.
Laura Netzel engagerade sig mycket i välgörenhet och anordnade konserter och basarer för att samla pengar. Hon var gift med professor Wilhelm Netzel och blev en av de kulturprofiler som bidrog till att Skansen i Stockholm kom till. 1892 startade hon musikaftnar på lördagarna för Stockholms arbetarbefolkning, och kom hon att bidra till den folkliga musikrörelsen på samma sätt som vännen och kollegan Elfrida Andrée gjorde i Göteborg. Lokaler för sina musikaftnar hittade hon på både Malmskillnadsgatan och hos Vetenskapsakademien.
Hennes livsverk består av 92 listade opus och omfattar en fantasi för orkester, en svit för violin och stråkorkester, en konsert för två pianon och ytterligare en ofullbordad pianokonsert. Dessutom kammarmusik, sånger och kantater. För några år sedan kom den första biografin över den finsk-svenska pionjären Laura Netzel, en bok som inte minst berör de svårigheter kvinnliga konstnärer utsattes för när kritiken byggdes på generella jämförelser med män. Som kompositör har hon idag lovordats för sin melodiska uppfinningsrikedom och djärva harmonik, men samtidigt okonstlad naturlighet i sann romantisk anda.
Källor: levandemusikarv.se, Svenskt Kvinnobiografiskt lexikon.
Lyssna in dig
Låt spellistan fresta dig med det allra bästa av Laura Netzel
Kompositörerna bakom de mest kända mästerverken
Passa på att lära känna några av kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken och lyssna in dig på deras musik. Kanske blir det starten på en livslång vänskap.