I hans produktion finns ett stort antal lyriska stycken för piano, sånger, orkestersviter, musik till skådespel som Ibsens Peer Gynt, den ofta spelade pianokonserten i a-moll, melodramen Bergljot samt kammarmusik. Det finns en tyngdlöshet och ett schvung i Griegs musik som gör att den går rakt in. Bra exempel är hitlåtarna från Peer Gynt: Anitras dans, Morgonstämning, Solveigs sång, I Bergakungens sal… det är svårt att sitta still.
Efter en framgångsrik karriär fick han av hälsoskäl trappa ner och när hjärtat inte längre orkade somnade han in. Hans begravning 1907 var värdig ett nationalhelgon och samlade tiotusentals människor.
Mer om Edvard Grieg
Edvard Grieg (1843-1907) hade en gudomlig känsla för melodier och kunde som skicklig hantverkare skapa en förtrollad stämning eller ett sinnligt rus på bara några ögonblick, med skenbart enkla medel.
Grieg levde i en brytningstid när Norge höll på att skapa och formulera sin egen identitet efter att i århundraden ha levt i skuggan av Danmark och Sverige – en fascinerande period av ständig utveckling där han påverkade och påverkades i lika stor utsträckning.
Uppslagsboken förtäljer oss om hans konstnärskap: ”Två nationella drag präglar Griegs musik och gör honom till en nationalromantiker: den norska folkmusiken och den norska naturen. Fjordar, fjäll och de stora vidderna, rytmen från den norska folkmusiken vävdes in i Griegs verk.” Och det var han in i själen stolt över, norrmannen med hatten, den slokande mustaschen och de sorgsna ögonen.
Grieg blev 64 år.
Lyssna in dig
Spellistan väntar på dig med det mesta och bästa av Grieg.
Sveriges Radio ger dig sanningar och skvaller om människorna bakom mästerverken i Klassiska podden.
Kompositörerna bakom de mest kända mästerverken
Passa på att lära känna några av kompositörerna bakom de mest kända klassiska mästerverken och lyssna in dig på deras musik. Kanske blir det starten på en livslång vänskap.