Ett yogapass till livemusik med musiker från Göteborgs Symfoniker under ledning av Lene Skomedal, Yoga Lene. Denna söndag börjar vi med att sätta ett mål inför hösten. Vi mjuknar upp och låter energin flöda genom hela kroppen och tända elden inombords. På slutet saktar vi ner och landar i målet och njuter av en skön återhämtning.
Musikern och yogaläraren Lene Skomedal tar dig närmare musiken och människorna bakom den, samtidigt som hon guidar dig genom ett härligt yogapass. Passen är uppbyggda efter musiken, som spelas av Göteborgs Symfonikers egna yogakvartett bestående av Terje Skomedal och Joel Nyman på violin, Tuula Fleivik Nurmo altfiol och Oscar Sokk Kleväng cello.
Ta med dig din egen yogamatta eller valfritt underlag så guidar vi dig till välbefinnande och flödande energi i Konserthusets avstressande miljö. Du behöver inga förkunskaper och det finns rörelser för alla oavsett om du vill ta det lugnt eller bli utmanad. Dörrarna öppnas 10.30
Läs-tips!
”Yogan gjorde att hornisten Lene Skomedal praktiskt taget fick tillbaka livet. Nu reser hon från scen till scen över Europa för att lära andra musiker att stärka fysiken och minska stressen genom att bemästra andning och rörelse.”
Spellistan är laddad med den musik som spelas under yogakonserten.
Program
Haydn Andante ur Stråkkvartett nr 67 9 min
JOSEPH HAYDN (1732-1809)
STRÅKKVARTETT NR 67 F-DUR OP 77:2, HOB III:82
Allegro moderato
Menuett: Presto. Trio
Andante
Finale: Vivace assai
Stråkkvartetten i F-dur op 77:2 var det sista verket i denna form som den produktive Joseph Haydn fullbordade. Han påbörjade visserligen ännu en kvartett, i d-moll 1803, men den förblev en torso. I opus 77 ingår två kvartetter, båda tillägnades furst Lobkovitz och skrevs 1799. Under detta år komponerad Haydn också det storslagna oratoriet Årstiderna, ett enormt arbete som tog så hårt hans krafter att han kände att han nu inte hade något mer att säga i musikväg. Resten av livet nöjde han sig med att damma av tidigare verk.
I kvartetten i F-dur kan man emellertid inte hitta tillstymmelse till konstnärlig eller andlig avmattning. Många har tvärtom placerat denna kvartett bland Haydns allra bästa instrumentalverk, jämbördig med den berömda Londonsymfonin (nr 104). Första satsen är ett Allegro moderato som strängt taget bygger på ett enda tema, som emellertid genomgår några effektiva och känsliga förklädnader. I menuetten (egentligen ett scherzo) får cellon härma en trumma och Andantet bjuder på ett tema med flera fantasifulla variationer. Den energiska och vitala finalen kan leda tankarna till östeuropeiska rytmer i närheten av en polacca.
STIG JACOBSSON
Beethoven Allegro con brio ur Stråkkvartett nr 1 F-dur 10 min
Smyth Allegro molto leggiero ur Stråkkvartett i e-moll 6 min
V Aulin Presto ur Stråkkvartett i e-moll 6 min
Rachmaninov Romance ur Stråkkvartett nr 1 5 min
Vivaldi Adagio ur "Sommaren" 2 min
Beethoven Adagio affettuoso ed appassionato ur Stråkkvartett nr 1 F-dur 10 min