Evenemanget har ägt rum. Göteborgs Symfoniker bjuder på storslagen musik i Slottsskogen tillsammans med sånggruppen Kraja. Dirigent Katarina Andreasson, presentatör Måns Pär Fogelberg.
När njuter man av musik allra mest? När man är riktigt avslappnad och tillsammans med sina bästa vänner. Och om det är Göteborgs Symfoniker som spelar i ett grönskande Slottsskogen en vacker eftermiddag blir upplevelsen storslagen.
Du hittar oss på den stora gräsmattan framför Björngårdsvillan.
Kl 11.00-14.00
Välkomna till aktivitetstälten till höger om scenen. Här kan du provspela instrument, tävla om biljetter och få veta allt om den kommande säsongen med Göteborgs Symfoniker. Här finns också ballonger och ansiktsmålning för alla nyfikna barn.
Kl 13.15-13.45
Framträdande av unga musikanter i Hvitfeldtskas Kammarorkester och UNGiKÖR Västkusten.
Kl 14.00-ca 15.00
Göteborgs Symfoniker och sånggruppen Kraja bjuder på klassiska pärlor och kända sommarmelodier i folkton, under ledning av dirigenten Katarina Andreasson. Presentatör Måns Pär Fogelberg.
Medborgarskapsceremonin
Tidigare samma dag hålls också en högtidlig ceremoni i Slottsskogen för alla nya göteborgare som fick svenskt medborgarskap 2016. Firandet arrangeras av Göteborgs Stad.
Program
Trad. Du gamla, du fria 3 min
Sibelius Nocturne ur Kung Kristian II
NOCTURNE UR KUNG KRISTIAN II
Sibelius skrev en hel del musik till teatern under sin karriär och även om det ofta handlade om kortare satser och illustrerande eller stämningsskapande passager så utformade han den musikaliska gestaltningen med säker fingertoppskänsla. Tänk bara på den kongeniala musiken till Nobelpristagaren Maurice Maeterlincks ödesmättade triangeldrama Pelléas och Mélisande eller den bitterljuva Valse triste till Arvid Järnefelts drama Döden (Kuolema). Till Sibelius tidiga verk för teatern hör skådespelsmusiken till Kung Kristian II av författaren Adolf Paul (1863-1943), bördig från Brommö i Vänern men av tysk-italiensk härstamning och uppväxt i Finland. Han var under större delen av sitt liv verksam i Berlin där han rumlade med August Strindberg och Edvard Munch på Zum schwarzen Ferkel ("Det lortiga ungsvinet", där Heinrich Heine och Robert Schumann tidigare varit stamgäster). Sibelius och Adolf Paul lärde känna varandra vid Helsingfors musikinstitut där de båda studerade för tonsättaren och pianisten Ferruccio Busoni. Som författare var socialisten Adolf Paul djärv och radikal - en rebell som chockerade med våld och sexualitet i sina böcker. Hans novellsamling The Ripper om Jack Uppskäraren refuserades av Bonniers för att den var för obscen. Det historiska skådespelet Kung Kristian II däremot, om "Kristian Tyrann" och Stockholms blodbad 1520 (skildrat i svitens ballad), gick hem hos den breda befolkningen och hyllades med stående ovationer vid premiären i Helsingfors 1898. Sibelius satte efteråt samman fem episoder till en svit med en nykomponerad nocturne avsedd för kärleksscenen mellan Kung Kristian och Dyveke, en kvinna av folket.
Stefan Nävermyr
Johansson Så ler bara den 4 min
Livebrant I denna ljuva sommartid 4 min
Rautavaara The Bog ur Cantus arcticus 7 min
Halvorsen Bojarernas intåg 5 min
Berlioz Sats 2 ur Symphonie fantastique 6 min
Lestander Jag såg dig 5 min
Riedel Idas sommarvisa (ork. Alm) 3 min
Alfvén Midsommarvaka 14 min
Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Symfoniker har kallats "En av världens mest formidabla orkestrar" av The Guardian och har turnerat i USA, Europa, Japan och Fjärran östern samt gästspelat i de viktigaste konserthusen och på de stora festivalerna runt om i världen. Sedan 2013 är den respekterade och efterfrågade amerikanen Kent Nagano förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker. Han ledde Symfonikerna på framgångsrika turnéer till Kina och Tyskland 2015. Göteborgs Symfoniker driver också en omfattande verksamhet för barn, inklusive det årliga musiklägret Side by Side by El Sistema, samt erbjuder digitala livekonserter på gsoplay.se. Dessa konserter kan också ses på mobiler och surfplattor via egna appar. Hösten 2017 inträder finske Santtu-Matias Rouvali som orkesterns chefdirigent.
Göteborgs Symfoniker är en del av Västra Götalandsregionen och ger varje år 100-talet konserter i Göteborgs Konserthus som är berömt för sin fina akustik. Orkestern bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Wilhelm Stenhammar, landets store tonsättare under 1900-talets början, var orkesterns chefdirigent 1907-1922. Han gav tidigt orkestern en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till Göteborgs Symfoniker. Efter Stenhammar kom viktiga chefdirigenter som Tor Mann, Sergiu Comissiona, Sixten Ehrling och Charles Dutoit. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett 100-tal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. Detta ledde till att Göteborgs Symfoniker 1997 utsågs till Sveriges Nationalorkester. Under fem år som orkesterns chefdirigent 2007-2012 framträdde Gustavo Dudamel med Göteborgs Symfoniker bland annat vid BBC Proms och i Musikverein i Wien.
Långvariga samarbeten med skivbolagen Deutsche Grammophon och svenska BIS har resulterat i fler än hundra skivor. Under senare tid har Göteborgs Symfoniker gjort ett flertal inspelningar för Chandos, senast en cykel med Kurt Atterbergs samlade symfonier med Neeme Järvi som dirigent.