Göteborgs Konserthus
Side by Side 2025: Closing Concert
Orkestrar och körer från musiklägret Side by Side framför klassiska mästerverk sida vid sida med Göteborgs Symfoniker! Programmet bjuder bland annat på musik från Stravinsky, Bernstein och Munktell.
Speltid ca: 1 t 40 min inkl paus
Scen: Stora salen
180 kr Unga tom 29 år 80 kr
Student 80 kr
Barn 80 kr
Välkommen att avsluta Konserthusets vårsäsong tillsammans med det internationella musiklägret Side by Side. I Closing Concert delar framtidens virtuoser scen med Göteborgs Symfoniker i en mäktig symfonisk konsert i Stora salen. Programmet bjuder bland annat på musik från Stravinsky, Bernstein och Munktell, och livesänds också på GSOplay.
Advanced och Pre-advanced Orchestra utgör Side by Sides musikaliska spets och under kvällen formar de en dubbel symfoniorkester tillsammans med Göteborgs Symfoniker. I sällskap av Youth Choir och Göteborgs Symfonikers Vokalensemble bjuder de bland annat på Brorodins Prins Igor och Mozarts allra sista verk, den oförglömliga Lacrimosa ur Requiem. Allt under ledning av dirigenterna Emilia Hoving och Marjolein Vermeeren samt körledare Birgitta Mannerström Molin.
Kvällens musikkavalkad inkluderar också andra välkända stycken så som Bernsteins Mambo och utdrag ur Helena Munktells Dalsvit. Programmet ståtar även med musik av både Clyne och Copland. Så klart blir det lite filmmagi också, den här gången med ett stycke ur Jurassic Park av mästerliga John Williams. Musik ur Stravinskys storslagna balett Eldfågeln avslutar sedan konserten, Symfonikernas vårsäsong och hela Side by Side 2025.
Det internationella musiklägret Side by Side arrangeras av Göteborgs Symfoniker och är öppet för deltagare 6-23 år gamla. Side by Side skapar mötesplatser där barn och unga från olika kulturer och bakgrunder kan spela och sjunga tillsammans, sida vid sida med professionella musiker. Lägret främjar spridningen av klassisk musik och verkar för tolerans, samarbete och jämställdhet.
Program
Bernstein Mambo ur West Side Story 3 min
Munktell Andante ur Dalsvit 5 min
Helena Munktell (1852 – 1919)
Dalsvit Op 22
Helena Munktell, född på Grycksbo herrgård, har uppmärksammats på senare år. Till exempel har hennes sångstycken, violinsonater och operan I Florens spelats in på skiva. Hon studerade i Paris likt många andra svenska kollegor, bland annat för kompositören Vincent d’Indy. Hon skrev fyra symfoniska verk, en rad sånger och körverk och var den första kvinna att komponera en opera. Dalasviten hade premiär i Paris 1910 och skildrar det vackra svenska Dalarna, där kyrkbåtarna drar fram på Siljan och spelmännen anländer. 1916 fick verket sin svenska premiär i Stockholm. Helena Munktell var en av stiftarna av Föreningen Svenska Tonsättare 1918.
Mozart Lacrimosa ur Requiem 3 min
Åtta satser, en mystisk besökare och en hastigt avliden kompositör. Sällan har ett verk varit mer mytomspunnet än Mozarts Requiem i d-moll, K. 626. Ett requiem är en katolsk dödsmässa, som är tonsatt efter den latinska gudstjänstens texter, vars första rad lyder: ”Requiem aeternam dona eis, Domine” (Giv dem, o Herre, den eviga vilan). Mozarts Requiem består av åtta satser, men hur dessa egentligen kom till har förbryllat människor i flera århundraden.
Lacrimosa betyder "gråtande" och var ett av de partier som färdigställdes av kollegan Süssmayr efter Mozarts död. Verket levererades till sin beställare 1792.
Williams Temat ur Jurassic Park 6 min
Borodin Final ur Symfoni nr 2 7 min
Alexander Borodin (1833-1887)
Symfoni nr 2, h-moll
Alexander Borodin komponerade sin andra symfoni under lång tid, mellan 1869 och 1876, och fortsatte putsa på den ända till sin död. I sina tidiga verk var han influerad av klassisk musik som tog avstamp i den ryska folkmusiken. Den andra symfonin visar på en utvecklad och mer originell stil.
Symfonin inleder med ett kraftfullt unisont tema som ger associationer till Beethovens femma. Där finns gott om dramatik. Delar av symfonins material var också från början skriven för den övergivna operan Prins Igor (som han sedan plockade upp på nytt 1874). I den lätta och sprudlande andra satsen kan man höra hur Borodin inspirerats av nya brass- och bläckblåsinstrument som han fått titta och känna på genom Rimskij-Korsakovs förtjänst. Finalen är ett sprudlande och storslaget avslut i dur.
Paus25 min
Copland Hoe Down ur Rodeo 3 min
Clyne River ur Abstractions 4 min
Anna Clyne (f 1980)
Abstractions
Abstractions är en svit i fem satser inspirerade av fem kontrasterande, samtida konstverk från Baltimore Museum of Art och från Rheda Beckers och Robert Meyerhoffs privata samling. Verket uruppfördes i North Bethesda, Maryland 2016 med Baltimore Symphony under ledning av Marin Alsop. “Genom att hämta inspiration från dessa konstverk har jag försökt fånga känslor eller bildspråk som de framkallar, verkets koncept eller den process som konstnärerna anammat. Några röda trådar mellan konstverken är deras användning av begränsade färgpaletter, referenser till naturen och fångandet av tiden som en ström som flyter, att destillera och bevara den så att vi kan betrakta den. Jag attraherades också av strukturerna i dessa verk, som vid första anblicken kunde ses som slumpmässiga, och till och med kaotiska, men som i själva verket skapas inom en ordningskänsla – de känns både dynamiska och strukturella.” (Anna Clyne)
Gipps Adagio ur Symfoni nr 2 3 min
Ruth Gipps (1921 – 1999)
Symfoni nr 2 Op 30
Brittiska kompositören Ruth Gipps började komponera redan som barn och studerade oboe och piano vid Royal College of Music. Vid 26 års ålder blev hon den yngsta kvinnan dittills att ta en doktorsexamen i komposition, med ett examensarbete kallat The Cat, en kantat för blandad kör, solister och orkester. Hennes stil är romantisk och liknar den ledande figuren inom brittisk komposition under samma tid, Ralph Vaughan Williams. Hon var också inspirerad av den mer modernistiska Arthur Bliss.
Gipps första två symfonier tillkom redan i 20-årsåldern och består av sinnliga, långsamma satser med episodiska strukturer. Symfoni nr 3 är vackert utsmyckad med violinmelodier och dröjde till 1965. Vid det laget hade hon grundat två egna orkestrar i London och var verksam som lärare vid Trinity College. Ruth Gipps skrev totalt fem symfonier, de verk hon själv värderade högst; de mottogs väl men togs aldrig upp konsekvent på repertoaren.
Borodin ur Polovtsiska danser ur Furst Igor 9 min
Stravinsky ur Svit ur Eldfågeln (1919) 11 min
Igor Stravinsky (1882-1971)
Eldfågeln, urval ur svit (1919)
Prinsessornas ringdans
Kasjtjejs avgrundsdans
Final
Eldfågeln blev en succé utan like för Ryska baletten i Paris och med ens stod Stravinsky högst på innelistan. Vilken lyx att få utnyttja den jätteorkester som danschefen Djagilev ställde till hans förfogande med baktanken att skapa sensation - "störst, bäst och vackrast!" Tricket lyckades. Än idag är Eldfågeln i dess olika former Stravinskys mest spelade verk. Hans egna minnen från uruppförandet är fragmentariska: "Den första Eldfågeln! Jag stod i mörkret i operan under åtta orkesterrepetitioner med Pierné som dirigent. Scenen och hela teatern glittrade vid premiären och mer minns jag inte."
Stefan Nävermyr
Onsdag 18 juni 2025: Evenemanget slutar ca kl 20.40
Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Vi är också en stolt partner till Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär.
Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907- 1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1996 utsåg riksdagen Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester.
De senaste decennierna har orkestern haft framstående chefdirigenter som Mario Venzago och Gustavo Dudamel och därefter Kent Nagano som förste gästdirigent. Anna-Karin Larsson är vd och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen.
Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.
Emilia Hoving dirigent
Emilia Hoving har trätt fram som en av de mest spännande unga finländska dirigenterna i dag. Hon fick finska kritikerpriset 2021 som bästa nykomling inom konsten. Hennes uppdrag som assistent för Hannu Lintu på Finlands Radio (2019) och för Mikko Franck på Radio France (2020-22) ledde internationella framträdanden med orkestrar som Kungliga Filharmonin i Stockholm, Luxembourg Philharmonic, BBC Symphony och Orchestre National de Lille samt med Helsingfors Philharmonic.
Emilia Hoving har dirigerat på Wiener Konzerthaus och gjorde sin tyska debut med Orchestre Philharmonique de Radio France i deras Berlin Philharmonie-konsert 2022 med bara några timmars varsel. Säsongen 2023-2024 debuterade hon med Sveriges Radios Symfoniorkester, Nederländska Radiofilharmonikerna, Royal Philharmonic, Tonkuenstler Wien, Bournemouth Symphony och Teneriffas Symfoniorkester. Hon ledde även finalkonserten vid Side by Side 2024 samt skolkonserten Bubblor hos Göteborgs Symfoniker 2023. Hösten 2024 ledde hon Göteborgs Symfoniker i bland annat Dvoráks nionde symfoni.
Sommaren 2022 gjorde hon sin Tokyodebut i Suntory Hall som dirigent hos Yomiuri Nippon Symphony och sin debut i Storbritannien hos Philharmonia, där hon nu har blivit en regelbunden gäst. Hoving har dirigerat många verk av levande (särskilt finska) kompositörer och gav förra säsongen den australiensiska premiären av Missy Mazzolis Procession på Adelaide Festival.
Hoving studerade vid Sibelius-Akademin i Helsingfors hos Sakari Oramo, Atso Almila och Jorma Panula.
Marjolein Vermeeren dirigent
Marjolein Vermeeren gjorde sin framgångsrika professionella dirigentdebut med Göteborg Wind Orchestra i maj 2022 och hon har varit tillbaka som gästdirigent flera gånger sedan dess. Hon har jobbat med professionella orkestrar som Östgötamusiken, Marinens Musikkår och Helsingborgs Symfoniorkester samt lett El Sistema-konserter med Malmö Symfoniorkester och Svenska Kammarorkestern. Säsongen 2024-2025 debuterar hon med Norrköpings Symfoniorkester och Gotlandsmusiken.
Marjolein Vermeeren är flöjtist i Göteborgs Symfoniker och växte upp i södra Nederländerna där blåsmusik är stort. Hon har jobbat mycket med ungdomsorkestrar och medverkat flera år på Side by Side som dirigent och instruktör för de äldsta deltagarna.
Deltagare från musiklägret Side by Side
Göteborgs Symfonikers Vokalensemble ensemble
Göteborgs Symfonikers Vokalensemble (GSVE) bildades 2016 och består av 12 professionella sångare. Ensemblen verkar både som en del av Göteborgs Symfoniska Kör i stora symfoniska verk framförda tillsammans med Göteborgs Symfoniker, och som fristående ensemble under ledning av Katie Thomas.
GSVE är en grupp med erfarna och mångsidigare sångare, som framför varierade program och utforskar en bred repertoar, från medeltidsmusik till nyskrivna beställningsverk. Ensemblen har tidigare samarbetat med bland annat Helsingborgs Symfoniorkester och Barockakademin Göteborgs Symfoniker och framför regelbundet vokalprogram både i Göteborgs Konserthus och runt om i Västra Götalandsregionen.