Göteborgs Konserthus Ljus och mörker – sångcykel för klimatet

Evenemanget har ägt rum. På Världsmiljödagen uruppförs en ny sångcykel av Adrian Eriksson till dikter av Nobelpristagaren Harry Martinson om hållbarhet – och ljus och mörker. Ett möte mellan musik, poesi, film och foto.

Speltid ca: 1 t ingen paus Scen: Stenhammarsalen Arrangör: Extern arrangör
120 kr Student 60 kr

Evenemanget har ägt rum

Världsmiljödagen firas varje år den 5 juni och i år är det också 50 år sedan den allra första globala miljökonferensen hölls i Stockholm 1972. I samband med detta uruppförs Ljus och mörker, för röst och ensemble, till dikter av Harry Martinson om klimatet. Martinson med sin särskilda skärpa att observera naturen och samtiden, får oss att reflektera över många av vår tids stora frågor.

Dessutom framförs pianostycket Frozen Waters och kontrabaskonserten Människa mot natur med video på storbildsduk, som vardera representerar Ljuset och Mörkret.

Vill vi lämna efter oss en värld full av ljus, eller en värld av mörker? Genom att mötas på denna konsert kan vi tillsammans reflektera över vår planets framtid. Som Harry Martinson skriver: “Den stora sorgen måste vi alla dela. Då blir den möjlig att bära.”

I samband med konserten visas även en fotoutställning i foajén på temat hållbarhet – och ljus och mörker.

Med stöd av KulturUngdom.

Adrian Eriksson

Adrian Eriksson har studerat kontrabas vid musikhögskolorna i Göteborg och Hannover och nyligen avslutat sina studier i Düsseldorf där han studerade för den kände holländska basisten Rick Stotijn. Adrian är också kompositör, sångare och filmare. Han har bl.a. sjungit i Rilkeensemblen och har mottagit Kungl. Vetenskaps- och vitterhetssamhället i Göteborgs musikpris.

Program

Frozen Waters

Frozen Waters (2021), för piano solo, uruppförande

I pianostycket Frozen Waters skimrar på storbildskärm ljuset från storslagna vyer och närgångna bilder över frusna sjöar och hav. Men hur länge kommer de att förbli frusna i klimatförändringarnas spår?

Människa mot natur

Människa mot natur (2014), Konsert för kontrabas och orkester
Sats 1 – Den fridfulla naturen

I första satsen ur Människa mot natur tar det stora trädet, ännu oberörd av människans hägringar, ordet och besjunger sin klagosång över de skogar som inte fick vara.

Ljus och mörker

Ljus och mörker – sånger för klimatet
för röst och ensemble till dikter av Harry Martinson, uruppförande

Ljus och mörker framförs med video och bildspel och består av tolv sånger med förspel till dikter av Harry Martinson. Sångcykeln berör frågor kring klimatförändringar, miljöförstöring, artutdöende, dödligt oväder, social rättvisa, människans relation till naturen och vår plats i universum.

Harry Martinson, mest känd för sitt rymdepos Aniara, fick Nobelpriset “för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos”. Texterna är hämtade från Dikter om ljus och mörker, som trots att den skrevs redan 1971 innehåller flera dikter med vilka han varnade för konsekvenserna av en kommande klimatkris. Martinson med sin särskilda skärpa att observera naturen och samtiden får oss att reflektera över många av vår tids stora frågor.

Medverkande

Adrian Eriksson, sång, kontrabas, piano

Reetta Hakala, flöjt
Angelina Mangs, slagverk
Henrik Kilhamn, piano
Amelie Evmark, violin
Emelie Molander, violin
Alma Möller, viola
Maja Molander, cello
David Levy, kontrabas

 

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Hand håller telefon och dirigent sträcker sig ut ur skärmen på ett magiskt glittrande vis.

Streama klassiska konserter kostnadsfritt

Det digitala konserthuset GSOplay är alltid öppet för dig. Välkommen att nyfiket kika in och hitta dina favoriter bland förinspelade konserter, livesändningar och intervjuer!

Titta på GSOplay