Göteborgs Konserthus Inställt: Stråkfest i vintertid

Evenemanget har ägt rum. Tyvärr är konserten inställd på grund av sjukdom, köpt biljett återbetalas automatiskt.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stenhammarsalen
245-315 kr Student 123-158 kr Unga tom 29 år 123-158 kr

Evenemanget har ägt rum

Tyvärr är konserten inställd på grund av sjukdom, köpt biljett återbetalas automatiskt.

Så går återbetalningen till:

Har du betalat din biljett med kort online görs återbetalningen till samma bankkonto som du använde vid köpet. Det kan ta några bankdagar innan ni ser att pengarna kommer in på kontot.

Om du gjort ditt köp med bankgiro, presentkort eller direkt i biljettkontoret sker återbetalningen i form av ett tillgodokvitto. Tillgodokvittot skickas till den e-postadress som du angav vid ditt köp. Tillgodokvittot kan du använda som betalmedel i biljettkontoret och online. Det går också bra att lösa tillbaka tillgodokvittot mot pengar i biljettkontoret.

Det är högt tryck på biljettkontoret och vi hoppas att ni kan ha överseende med att det kan ta extra lång tid att få svar. Vid frågor, kontakta biljettkontoret: biljett@gso.se, 031-7265300.

 

På silverfat serverar musiker ur Göteborgs Symfoniker ett fyrarättersmål av stråkar. Vi bjuds på Strauss sista opera, Nancy Dalbergs passionerade stråkkvartett och ivriga samspråk för viola och violin komponerade av Clarke och Mozart.

Richard Strauss sista opera inleds med silkesmjuka stråkar. Operan Capriccio skrevs så sent som 1942 och handlar om hur en opera blir till. Strauss blickar bakåt till 1775, miljön är ett slott på den franska landsbygden. Stråksextetten är både ett preludium och ingår i själva handlingen.

Danska Nancy Dalberg var pianist, men skadade sin arm och övergick till att komponera. Den tredje stråkkvartetten är tillägnad Carl Nielsen, hennes lärare i komposition och instrumentering. Senare orkestrerade hon flera av hans verk.

Rebecca Clarkes verk bär stråk av både impressionism och nyklassicism och här av östeuropeisk folkmusik. Som erkänd violast var hon den första kvinnan i en professionell orkester i England.

Allt knyts ihop av de fjäderlätta eleganta stråkarna i Mozarts Sinfonia Concertante från 1779. Concertanteformen är ett jämbördigt samtal mellan orkester och en eller flera solister, en nyhet som Mozart plockade upp under en av sina många resor. Här i en utsökt dialog mellan en spänstigt glimmande violin och en mustigt beslöjad viola.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Program



Paus 25 min



Söndag 21 januari 2024: Evenemanget slutar ca kl 20.00

Medverkande

Musiker ur Göteborgs Symfoniker


Hanna Eliasson violin

David Bergström violin


Per Högberg viola

Laura Groenestein-Hendriks viola

Tuula Fleivik Nurmo viola


Petra Lundin cello

Juan Zurutuza piano

Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i konsertmagasinet

Nr 1 2015-2016 Tonsättarporträtt: Mozart – barnet som aldrig blev vuxen

Bortom musiken var och förblev han ett barn, det var ett huvuddrag på skuggsidan av hans karaktär, han behövde ständigt en far, en mor eller någon annan som passade på honom...

Nr 2 2014-2015 Tonsättarporträtt: Richard Strauss 150 år

Ideologier och stater förfaller och faller, men konsten består. Eller? Det har blivit allt svårare att se den trösten.

Stora salen i Göteborgs Konserthus i mäktig ljussättning i blåa toner med orkestern och dirigent.

Streama klassiska konserter kostnadsfritt

Det digitala konserthuset GSOplay är alltid öppet för dig. Välkommen att nyfiket kika in och hitta dina favoriter bland förinspelade konserter, livesändningar och intervjuer!

Titta på GSOplay