Varför är vissa musikstycken klassiker? Varför har vi hört dem förut? Och om du inte hört dem – nu är det dags! Ett pärlband av klassiker som självklart vår yngre publik ska få höra med levande orkester. Tillsammans skapar vi en lekfull föreställning om tonsättarna, musiken och tiden de skapades i.
Göteborgs Symfoniker dirigeras av unga stjärnskottet Bar Avni. Hon vann 2024 den franska dirigenttävlingen La Maestra. Som presentatör möter vi Sara Edwardsson, som känns igen från bland annat ett flertal barnprogram på SVT.
För årskurs 3-6
För att så många som möjligt ska få uppleva våra populära skolkonserter så vill vi påminna dig om att din bokning är bindande. Justeringar i bokningen kan göras fram till senast 30 dagar innan konserten – glöm inte ange ditt ordernummer när du kontaktar oss så att allt blir rätt. Ej avbokat eller uteblivet besök debiteras med 500 kr. Om du undrar över någonting så är du välkommen att kontakta oss på biljett@gso.se eller 031-726 53 00.
Titta in i Göteborgs Konserthus
Program
Mozart Uvertyr till Figaros bröllop 4 min
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)
Uvertyr till Figaros bröllop K 492
Den sedvanliga italienska uvertyren indelning var snabb-långsam-snabb, men Mozarts uvertyr till Figaros bröllop från 1786 kan närmast karaktäriseras som snabb-snabb-snabb. Det verkar kanske konstigt, men Mozart arbetar i stället med dynamiken: stråkarnas snabba puls i botten accentueras mer eller mindre, och kompletterande långsamma rörelser i träblåset ger variation och kontrast åt det hetsiga flödet.
En uvertyrs uppgift är att skapa förväntan och spänning och ge en föraning om operans dramatiska skeende. Sedan kan det ju också vara bra för musikerna att få en ordentlig uppvärmning innan sångarna kommer in på scenen. Mozart signalerar med det höga tempot glädje och komik, men de mörklagda klangerna låter oss också ana att detta är en opera buffa med allvarliga inslag. Ramhandlingen hör till de allra vanligaste på Mozarts tid: Kampen mellan herren - greven - och betjänten, där den senare till slut drar det längsta strået. När uvertyrens brummande humleflykt väl nått sitt slut går ridån upp och vi möter tjänaren Figaro och hans fästmö Susana i full färd med att hitta bästa platsen för deras nya säng - de ska inom kort gifta sig.
STEFAN NÄVERMYR
R Strauss Inledning till Also sprach Zarathustra (arr Eskola) 2 min
Tjajkovskij Danse des cygnes ur Svansjön 2 min
Beethoven sats 1 ur Symfoni nr 5 "Ödessymfonin" 8 min
Strauss Tritsch-Tratsch-Polka 3 min
J S Bach Badinerie ur Orkestersvit nr 2 h-moll 2 min
Brahms Ungersk dans nr 5 (ork. Schmeling) 2 min
Coleridge-Taylor Un sonnet d´amour från Petite Suite De Concert 4 min
Vivaldi ur Våren från De fyra årstiderna 3 min
Rossini ur Uvertyr till Wilhelm Tell 4 min
Bizet Torreador arian ur Carmen-svit nr.2 2 min
Grieg I bergakungens sal ur Peer Gynt 3 min
Sjostakovitj Vals ur Jazzsvit nr 2 2 min
Tisdag 25 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 10.00
Tisdag 25 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 11.45
Onsdag 26 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 10.00
Onsdag 26 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 11.45
Torsdag 27 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 10.00
Torsdag 27 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 11.45
Fredag 28 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 10.00
Fredag 28 mars 2025: Evenemanget slutar ca kl 11.45
Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Vi är också en stolt partner till Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär.
Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907- 1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1996 utsåg riksdagen Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester.
De senaste decennierna har orkestern haft framstående chefdirigenter som Mario Venzago och Gustavo Dudamel och därefter Kent Nagano som förste gästdirigent. Anna-Karin Larsson är vd och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen.
Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.