Göteborgs Konserthus Sfäriska klanger och nära vänskap

Evenemanget har ägt rum. Sfäriska klanger med Göteborgs Symfoniker, Barbara Hannigan dirigent och sång och Christian Lindberg trombon.

Speltid ca: 2 t inkl paus Scen: Stora salen
380-540 kr Student 190-270 kr Unga tom 29 år 190-270 kr

Evenemanget har ägt rum

Upplev Debussys svävande moln och skimrande sång under ledning av Barbara Hannigan. Det handlar också om vänskap, både i Strauss Tod und Verklärung och i ett uruppförande med trombonisten Christian Lindberg.  

Kanadensiska Barbara Hannigan är förste gästdirigent för Göteborgs Symfoniker och specialist på att sätta ihop särpräglade och känslosamma program. Vid den här konserten leder hon Göteborgs Symfoniker i både nyskriven musik och välkända klassiker av Debussy och Richard Strauss. Vi får också höra henne sjunga sopransolot i den sällsamma ”I am not a tale to be told” av Golfam Khayam, en meditatition över kvinnornas situation i Iran byggd på persisk poesi. Stycket beställdes av Barbara Hannigan själv och fick sin premiär i Reykjavik sommaren 2023.  

Om nära vänskap handlar Jan Sandströms nyskrivna konsert tillägnad världstrombonisten och vännen Christian Lindberg, den tredje trombonkonserten som denna fantastiska duo skapar tillsammans.   

När den musikaliska romantiken i slutet av 1890-talet stod i zenit klädde Richard Strauss som ingen annan de stora känslorna i magnifik orkesterprakt. Den symfoniska dikten Tod und Verklärung är en musikalisk skildring av ett heroiskt livsöde. Den långsamma inledningen beskriver ett sjukläger, andra satsens stormiga allegro en febrig dödskamp.  I den tredje satsen passerar livet revy innan den slutliga förlösningen nås i sista satsens upphöjda klarhet. 

Tidigare utannonserade Atmosphères av Ligeti har ersatts av Khayams I am not a tale to be told.

Provlyssna

Lär känna de klassiska verken.

Lär känna tonsättaren Jan Sandström.

Introduktion till konserten

Landa i Stora salen en timme innan konserten börjar och lär dig mer om musiken du strax ska uppleva! Du får berättelserna bakom musiken, kunskap om kompositörerna och egna reflektioner om de klassiska verken. Introduktionen pågår i ca 30 minuter, det är kostnadsfritt och fri placering i salen. Varmt välkommen!

Program



Paus 25 min



Onsdag 4 oktober 2023: Evenemanget slutar ca kl 21.30

Medverkande




Frågor? Hör av dig till biljettkontoret
Läs mer i bloggen

28 december 2023 Musiken knyter oss till varandra

Genom musiken kan vi få tillgång till det förflutna, som känslan av andras hjärtslag. Den kan hjälpa oss förstå oss själva i den tid vi lever och ge inspiration att gå vidare.

25 september 2023 Det är en vacker och magisk risk

Jämvikten som ger var och en av oss vår egen unika balans kan så lätt sättas ur spel.

24 augusti 2023 Kära publik

Det spelår som ligger framför oss har temat Hållbara avtryck. Vi har valt det som fokus eftersom vi vet att bakom varje stor förändring ligger en rad små beslut.

Läs mer i konsertmagasinet

Nr 3 2022-2023 Tonsättarporträtt: Claude Debussy, 1862-1918

Vi tittar närmare på tonsättaren Claude Debussy.

Nr 1 2015-2016 Här behövs ingen kavaj – av Barbara Hannigan

När jag var ungefär tio år bestämde jag mig för att bli musiker. Jag var inte säker på vilken sorts, men att dirigera hade jag inte ens en tanke på. Jag växte upp i en liten by och trodde att kvinnor bara kunde dirigera körer, eller som mest skolorkestrar.

Nr 2 2014-2015 Tonsättarporträtt: Richard Strauss 150 år

Ideologier och stater förfaller och faller, men konsten består. Eller? Det har blivit allt svårare att se den trösten.

Hand håller telefon och dirigent sträcker sig ut ur skärmen på ett magiskt glittrande vis.

Streama klassiska konserter kostnadsfritt

Det digitala konserthuset GSOplay är alltid öppet för dig. Välkommen att nyfiket kika in och hitta dina favoriter bland förinspelade konserter, livesändningar och intervjuer!

Titta på GSOplay