Detta konstverk har haft ett äventyrligt leverne. Skulpturen står vanligtvis i Götaplatsfoajéns promenoar, vid sidan av den stora gobelängen, men är just nu hos konservator för översyn. En kvinna i klassisk pose, halvt insvept i tyg. Vi vet inte exakt när den gjordes men att den skänktes till Göteborgs orkesterförening 1918 av en privatperson, och därpå placerad i Konserthuset på Heden.
Där fick den stå i tio år till den ödesdigra dag då byggnaden ödelades av en brand. Skulpturen räddades ur lågorna och förvarades i magasin tills vårt nuvarande konserthus invigdes 1935. Vid utsmyckningen hämtades Nocturne fram och placerades först i solistfoajén bakom podiet, innan den flyttades till allmän beskådan i promenoaren.
Fritz Bange (1885-1959)
Målaren och skulptören Fritz Bange studerade på Valand för Carl Wilhelmson och i Paris för Henri Matisse. Han var en tillbakadragen och självkritisk konstnär som sällan visade sin konst. Tillsammans med Bror Chronander utförde han reliefer till Masthuggskyrkan 1918 och 1942-1943 utförde han två reliefer till Transatlantics nybyggnad vid Packhusplatsen i Göteborg. Större delen av hans målningar förintades vid en brand på gamla Skeppsbron i Göteborg 1939. Vid sidan av sitt skapande var Fritz Bange också verksam som teckningslärare och justerare av mål, mått och vikt i Älvsborgs län. Han finns bland annat representerad på Göteborgs konstmuseum och Nationalmuseum i
Stockholm.
113 x 38 x 27 cm (hxdxb)
Konsten i Konserthuset
Många av konstverken i Göteborgs Konserthus knyter an till musik eller har en relation till Göteborgs Symfoniker. Här finns allt från porträtt av kompositörer som Grieg och Sibelius till Sveriges största väv med mönster av Sven X-et Erixson.
Funkispärlan vid Götaplatsen
Ett besök i Göteborgs Konserthus är en upplevelse för alla sinnen. Den vackra byggnaden bjuder på stilren funktionalism med musiken i centrum. Här föds oförglömliga musikminnen varje vecka, sedan 1935.