Sjungande, spelande människor skapar så vackra toner ur sina strupar och med sina instrument att änglarna lystrar i sin himmel. De fem glasreliefer (gravyrer) från 1935 är skapade på Orrefors glasbruk av Simon Gate (1883-1945) och gravören Bertil Gustafsson.
Simon Gate (1883-1945)
Formgivare, skulptör, bildkonstnär. Utbildning: Tekniska skolan, Stockholm, Konsthögskolan, Stockholm. G. verkade som porträttmålare och illustratör innan han 1916 började på Orrefors glasbruk som dess konstnärlige ledare. Tillsammans med Edward Hald blev Gate en av den moderna svenska glaskonstens nydanare. Han gjorde sig berömd för sina välkomponerade glasgravyrer med ornament och nakna figurer. På världsutställningen i Paris 1925 uppmärksammades hans och Halds arbeten stort och gav dem deras internationella genombrott.
73x 26,5 cm
© Simon Gate /BUS 2009
Konsten i Konserthuset
Många av konstverken i Göteborgs Konserthus knyter an till musik eller har en relation till Göteborgs Symfoniker. Här finns allt från porträtt av kompositörer som Grieg och Sibelius till Sveriges största väv med mönster av Sven X-et Erixson.
Funkispärlan vid Götaplatsen
Ett besök i Göteborgs Konserthus är en upplevelse för alla sinnen. Den vackra byggnaden bjuder på stilren funktionalism med musiken i centrum. Här föds oförglömliga musikminnen varje vecka, sedan 1935.
Läs mer i konsertmagasinet
Nr 4 2021-2022 Orrefors dricksfontän av Simon Gate
Varför en dricksfontän tar plats i foajén.
Nr 2 2021-2022 Odysseus av Vicke Lindstrand
Vi riktar fokus mot några fina glasgravyrer på fönstren längs promenoiren i Konserthusets foajé.
Nr 3 2019-2020 Djur, glasrelief av Edward Hald
Visst är det lätt att missa de eleganta glasgravyrerna längs pelarraden i foajén, utplacerade som de är här och var mellan mahognypelarna som små skatter väntande på att bli upptäcka.