Bronsbysten av svenska tonsättaren Franz Berwald (1796-1868) i Götaplatsfoajén är gjord av Carl Eldh. Berwald var violinist och ortoped vid sidan av sin verksamhet som tonsättare. Han skrev flera symfonier, violin- och pianokonserter samt kammarmusikstycken.
Under sin livstid fick inte Berwalds musik något större genomslag i Sverige. Under åren 1846-49 vistades han bland annat i Wien, Paris och Salzburg, där hans musik togs emot mer positivt än på hemmaplan.
Berwald dog 72 år gammal i Stockholm, där dödsboet inte hade tillräckligt med medel för att bekosta en kista. Hans musikaliska gärning kom först efter hans död få ett erkännande i Sverige. Sveriges Radios nya konserthus döptes 1976 till Berwaldhallen.
Carl Eldh (1873-1954)
Carl Eldh var en av Sveriges mest framstående skulptörer under det tidiga 1900-talet. Han arbetade mestadels i en realistisk stil och hans främsta verk består av porträtt, nakenbilder och monument. Eldh har bland annat porträtterat Fröding och Hjalmar Branting, och gjort Strindbergsmonumentet i Tegnérlunden i Stockholm. Han utbildade sig vid Tekniska aftonskolan i Stockholm och Academie Colarossi i Paris.
Idag är Eldhs gamla ateljé i Stockholm ett museum där nära femhundra av konstnärens gipser och verk finns, liksom nyproducerade utställningar, visningar och program. Eldh är också representerad på de flesta större museerna i Sverige och även på Glyptoteket i Köpenhamn.
Bronsskulptur, 62 x 31 x 30 cm (hxdxb).
© Carl Eldh /BUS 2009
Konsten i Konserthuset
Många av konstverken i Göteborgs Konserthus knyter an till musik eller har en relation till Göteborgs Symfoniker. Här finns allt från porträtt av kompositörer som Grieg och Sibelius till Sveriges största väv med mönster av Sven X-et Erixson.
Upplev konsertmagin
Göteborgs Konserthus har trollbundit musikälskare sedan 1935. Att koppla av och komma i stämning i den vackra omgivningen för att sedan bli rörd, upprymd och överväldigad av musiken hör till livets höjdpunkter.