Grieg levde i en brytningstid när Norge höll på att skapa och formulera sin egen identitet efter att i århundraden ha levt i skuggan av Danmark och Sverige – en fascinerande period av ständig utveckling där han påverkade och påverkades i lika stor utsträckning.
I hans produktion finns ett stort antal lyriska stycken för piano, sånger, orkestersviter, musik till skådespel som Ibsens Peer Gynt, den ofta spelade pianokonserten i a-moll, melodramen Bergljot samt kammarmusik. Det finns en tyngdlöshet och ett schvung i Griegs musik som gör att den går rakt in. Bra exempel är hitlåtarna från Peer Gynt: Anitras dans, Morgonstämning, Solveigs sång, I Bergakungens sal… det är svårt att sitta still.
Arnold Haukeland (1920-1983)
Norsk skulptör som gjort sig känd som en av de främsta företrädarna för abstrakt skulptur i efterkrigstidens Norge.
Porträtt i brons, 1950, 43 x 29 x 26 cm (hxdxb)
© Arnold Haukeland /BUS 2009
Konsten i Konserthuset
Många av konstverken i Göteborgs Konserthus knyter an till musik eller har en relation till Göteborgs Symfoniker. Här finns allt från porträtt av kompositörer som Grieg och Sibelius till Sveriges största väv med mönster av Sven X-et Erixson.
Funkispärlan vid Götaplatsen
Ett besök i Göteborgs Konserthus är en upplevelse för alla sinnen. Den vackra byggnaden bjuder på stilren funktionalism med musiken i centrum. Här föds oförglömliga musikminnen varje vecka, sedan 1935.