Brahms: Symfoni nr 4
Den fjärde och sista symfonin blev Johannes Brahms krona på verket. Här finns både djup och eftertänksamhet. Eftertraktade dirigenten Simone Young sätter sin prägel på symfonin i denna inspelning från februari 2024.
Få nyhetsbrev från GSOplay
Håll dig uppdaterad om nya konserter på GSOplay.
Program
Brahms Symfoni nr 4
42 min
JOHANNES BRAHMS (1833-1897)
SYMFONI NR 4 E-MOLL OP 98
Allegro non troppo
Andante moderato
Allegro giocoso
Allegro energico e passionato (Tema con variazioni)
Brahms ägnade gärna somrarna åt att komponera och åren 1884 och 1885 vistades han i den lilla alpstaden Mürzzuschlag söder om Wien där han under de varma månaderna komponerade sin sista symfoni, den fjärde. Så småningom dirigerade han själv uruppförandet av verket. Detta ägde rum i Meiningen den 25 oktober 1885, men blev ingen omedelbar framgång, trots att Brahms även denna gång komponerat melodiskt träffsäker och eftertänksamt orkestrerad musik.
Det som gjorde det hela lite tveksamt var att musiken inte alls var särdeles lättköpt. Publiken fann alltför mycket vemod och man talade om höstmusik. Liknelsen är i själva verket inte alls så tokig, om man också tänker på att hösten inte bara är mörk, utan även har starka färger. Det har sagts att Brahms vid denna tid ingående studerade den antike grekiske tragöden Sofokles drama Oidipus, och möjligen har några av stämningarna därifrån smugit sig in i musiken.
I dag har Brahms fjärde symfoni hög status. Den betraktas som krönet på ett väldigt symfoniskt skapande, och som en mästares testamente. Det är en djup, mild och lätt resignerad musik med sällsynt väl balanserad form och karaktär. Och särskilt har man beundrat finalen med dess i blåsarna presenterade åttataktiga passacagliatema i strängt genomförda och konstfulla variationer.
STIG JACOBSSON
Medverkande
Göteborgs Symfoniker
Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Vi är också en stolt partner till Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär.
Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907- 1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1996 utsåg riksdagen Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester.
De senaste decennierna har orkestern haft framstående chefdirigenter som Mario Venzago och Gustavo Dudamel och därefter Kent Nagano som förste gästdirigent. Anna-Karin Larsson är vd och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen.
Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier.
Simone Young dirigent
Simone Young är Sydney Symphony Orchestras chefdirigent. Hon var generaldirektör och musikchef för Hamburgs statsopera och musikchef för Philharmonic State Orchestra Hamburg 2005-2015. Hennes inspelningar från Hamburg inkluderar Ringcykeln, Mathis der Maler (Hindemith), och symfonier av Bruckner, Brahms och Mahler. Hon är en erkänd tolkare av Wagners och Strauss operor. Sommaren 2024 dirigerar hon som första kvinna hela Wagners Ringen-cykel på den berömda festivalen i Bayreuth.
Den här säsongen återvänder hon till de filharmoniska orkestrarna i Berlin, LA, Oslo och Stockholm, Orchestres National de France, Zürich Tonhalle Orchestra, Madrid, Göteborg, Dallas, Washington National Symphony Orchestra och Orchestre Suisse Romande. Som operadirigient gästar hon La Scala (Peter Grimes), Metropolitan Opera New York (Rosenkavaljeren), Wiens statsopera (Läderlappen m m) och Berlins statsopera (Mussorgskijs Chovansjtjina). Hon kommer också att leda ANAM-orkestern i deras samproduktion med Victorian Opera i Strauss Capriccio.
Simone Young bjuds regelbundet in av världens stora orkestrar och har även lett filharmoniska orkestrar i New York, Wien, München, Japan, Helsingfors och Dresden, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, BBC Symphony samt orkestrar i San Francisco, Cincinnati, Detroit och Chicago. I Australien har hon dirigerat West Australian, Adelaide, Melbourne och Queensland Symphony Orchestras och Australian World Orchestra.
Simone Young har varit musikchef för Opera Australia, chefdirigent för Bergen Filharmoniske Orkester och förste gästdirigent för Gulbenkian Orchestra, Lissabon och Lausanne Chamber Orchestra. Hennes många utmärkelser inkluderar hedersmedlem vid Wiens statsopera, det europeiska kulturpriset i Wien 2019 och en professur vid Musikhochschule i Hamburg.
Simone Young gästade senast Göteborgs Symfoniker 2016 vid ett framförande av Mozarts Requiem.