Chefdirigent för Göteborgs Symfoniker Santtu-Matias Rouvali

Finske Santtu-Matias Rouvali inledde sin period som chefdirigent för Göteborgs Symfoniker säsongen 2017-2018. Han är tveklöst en av de mest begåvade dirigenterna i sin generation och efterfrågad av världens ledande orkestrar.

Santtu-Matias Rouvali är chefdirigent för Göteborgs Symfoniker med start säsongen 2017-2018, ett kontrakt som är förlängt till 2025. Han är också chefdirigent för Philharmonia Orchestra i London. Santtu-Matias Rouvali har med framgång gästdirigerat orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm och Franska Radions symfoniorkester. Han är även aktiv som operadirigent och har spelat in skivor för Ondine och Orfeo.

Santtu-Matias Rouvali började sin musikerkarriär som slagverkare och studerade sedan dirigering för Leif Segerstam och Jorma Panula vid Sibeliusakademin i Helsingfors som fostrat flera generationer dirigenter i den absoluta världstoppen.

Det första mötet med Göteborgs Symfoniker 2014 slog gnistor och efter varje nytt besök ökade den ömsesidiga respekten och kärleken – och glädjeruset spred sig som en löpeld i publiken. Samarbetet mellan Santtu-Matias Rouvali och Göteborgs Symfoniker har givit internationellt eko efter turnéer i nordiska huvudstäder med pianisten Hélène Grimaud samt i Tyskland med pianisten Alice Sara Ott och slagverkaren Martin Grubinger.

De senaste årens många livesändningar på GSOplay har också uppmärksammats av en stor publik på hemmaplan och världen över. Projektet med Sibelius sju symfonier, både live i Göteborg och som skivutgåvor (Alpha), har hyllats av kritikerna: ”Sibelius fjärde symfoni klingade likt en nedstigning i jordens inre. Som om den var gjord av glödande lava. Att orkestern efter detta gav Rouvali en hyllande ”touche” (fanfar) var högst motiverat!” (Martin Nyström, Dagens Nyheter)

När Santtu-Matias Rouvali inte arbetar med Göteborgs Symfoniker eller Philharmonia Orchestra gästdirigerar han ledande orkestrar som Los Angeles Philharmonic, Berlins filharmoniker, New York Philharmonic och Concertgebouworkestern.

Santtu-Matias Rouvalis växte upp i en musikalisk familj, båda föräldrarna spelade i Lahtis symfoniorkester, och i hemmet ljöd musiken dag och natt.

– Mina föräldrar var också musiklärare och hade elever hemma. Och jag följde med mina bröder på repetitionerna, då behövde de ingen barnvakt, så vi var där hela dagen. Satt och lyssnade och tittade. Som ung pojke fängslades jag av slagverkarna och dirigenten – det var de två mest intressanta i orkestern.

Han utbildades till slagverkare och fortsatte sedan med dirigeringsstudier för Jorma Panula och Leif Segerstam vid Sibeliusakademin. Där lade han också grunden till sin instuderingsmetod som följt honom under dirigentkarriären.

– Först lär man känna verket – kollar instrumenteringen, hur många satser det är, sedan gör jag en harmonianalys och spelar delar på pianot. Sedan gör jag större taktindelningar, sätter samman hela fraser. Jag tänker också på balansen – kanske jag ringar in att ”detta måste höras, och detta”. Sedan ser jag ställen som eventuellt kan spelas fel, om det är en felaktig transponering eller inte – ”det där går fint”. Så var det klart. Därefter kan jag fundera på tempoval och vilka delar man slår ett i takten eller tre. Sedan repeterar man och ser till att orkestern spelar rätt.

Fritiden ägnar han gärna åt jakt och fiske. Då samlar han energi för nya kreativa konserter som chefdirigent för Göteborgs Symfoniker.

Konserter med Rouvali
Orkesterns musiker med instrumenten i handen på röda mattan.

En alldeles makalös upplevelse

Göteborgs Symfoniker samlar 109 musiker som drivs av kärleken till musiken och viljan att ge dig en alldeles makalös upplevelse. Den passionen och ambitionen gör att Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, kan tävla med världens främsta orkestrar.

Göteborgs Symfoniker