Publicerat 2 september 2024 En outsinlig kraft

Möt Göteborgs Symfonikers förste gästdirigent Barbara Hannigan och hör hennes tankar om säsongen 2024-2025.

”De program jag kommer att dirigera säsongen 2024-2025 presenterar skönhetens natur på olika sätt, då den omfamnar oss i en känslosam tid. I Mozarts Requiem parad med Bergs violinkonsert ”Till minnet av en ängel” har vi har att göra med förlust, och hur skönhet och minne samverkar för att ge tröst.

Programmet Americana har ömma och inåtvända reflektioner över barndomens vackraste dagar genom Samuel Barbers mästerverk Knoxville, kombinerat med stunder av ren glädje, lekfullhet och extatiskt firande i verk av Gershwin och Ives.

Och vid höstens kammarkonsert representeras skönheten av kärlek och längtan, kanske starkast närvarande i Die Nachtigall, där näktergalens ljuva sång är en metafor för en ung, förälskad kvinna.”

Barbara Hannigan
Förste gästdirigent Göteborgs Symfoniker

Barbara Hannigan står på pulten och dirigerar orkestern.

Barbara Hannigan har tagit plats i Göteborgs musikliv som en stor inspiratör som förkroppsligar musik och ständigt erövrar ny konstnärlig mark. Hon är även Première Artiste Invitée vid Orchestre Philharmonique de Radio France, Associate Artist hos London Symphony Orchestra samt blivande förste gästdirigent vid Lausanne Chamber Orchestra.

Publiken i Göteborgs Konserthus fick förra året uppleva Hannigan dirigera en hänryckande premiär av Jan Sandström, succéartad musik av Strauss, Debussy, Stravinsky och Prokofjev och ett specialbeställt verk av Golfam Khayam, där Hannigan själv stod för det gripande sångpartiet. Hon framförde sitt personligen handsydda program Animatopia liksom kammarmusik av Hindemith, Schönberg och Caroline Shaw.
Alltihop med en outsinlig kraft och känsla för publikkommunikation.