Publicerat 30 augusti 2024 Dela musikglädjen med oss!

"Nu öppnar vi Konserthuset igen och ser fram emot att få bjuda på musikaliska upplevelser av yttersta kvalitet. Det blir varierat och storslaget. Förhoppningsvis hittar just du något som passar dig. " Anna-Karin Larsson, vd

Nu kommer den vackra sensommaren till Göteborg. Nu kommer de mörka kvällarna, de ljumma regnen och stormarna över Nordsjön. Nu börjar skolorna och jobben och nu börjar längtan efter att få göra allt det där som hör den här tiden till. Att umgås med vänner, att ta fram de fina höstkläderna, att se filmerna som aldrig hanns med under sommaren och att få gå på konsert.

Nu öppnar vi Konserthuset igen och ser fram emot att få bjuda på musikaliska upplevelser av yttersta kvalitet. Det blir varierat och storslaget. Förhoppningsvis hittar just du något som passar dig. Neeme Järvi är tillbaka i Göteborgs Konserthus i en konsert vi gör i samarbete med Hasselbladstiftelsen i mitten av oktober, det ser vi verkligen fram emot.

Neeme Järvi - en pigg äldre man i festkläder och röd halsduk.

Vi öppnar säsongen tillsammans med vår chefdirigent Santtu-Matias Rouvali och Ava Bahari, göteborgsk violinist i världsklass och Artist in Residence hos Göteborgs Symfoniker under den här och nästa säsong. Vi kommer få lära känna en musiker som vill hitta sitt eget uttryck och som omsorgsfullt väljer vad hon spelar.

Violinisten Ava Bahari spelar på sitt instrument under konsert med Göteborgs Symfoniker.

Hos oss blir det Igor Stravinskys violinkonsert. Santtu-Matias Rouvali och orkestern spelar dessutom Sibelius Lemminkäinenlegender och ett alldeles nyskrivet verk, beställt av Göteborgs Symfoniker: Max Savikangas War or Peace. Det framför orkestern dessutom vid gästspel både i Malmö och Köpenhamn. Att få turnera och att beställa ny musik är livsnödvändigt för oss. Med turnéerna visar vi upp oss utanför Göteborg, vi skapar nya kontakter och får nya intryck. Genom beställningarna av ny musik bevarar vi vår tids unika musikaliska uttryck. Vi skapar framtidens historia, det svindlar.

Barbara Hannigan, vår förste gästdirigent, gör alltid ett speciellt avtryck när hon är här. Det står amerikansk musik på programmet, en kammarkonsert och Mozarts fantastiska Requiem.

Säsongen kan börja, musiken ska klinga och huset ska fyllas av er, den bästa publiken. Musikerna och jag önskar alla tillbaka till Konserthuset. Ta med någon ny vän nästa gång du kommer, så blir vi fler som delar musikglädjen.

Välkommen tillbaka!

Anna-Karin Larsson, vd