Orkesterns musiker med instrumenten i handen på röda mattan. Orkesterns musiker med instrumenten i handen på röda mattan.

Göteborgs Symfoniker Sveriges Nationalorkester

Göteborgs Symfoniker samlar 109 musiker som drivs av kärleken till musiken och viljan att ge dig en alldeles makalös upplevelse. Den passionen och ambitionen gör att Göteborgs Symfoniker, Sveriges Nationalorkester, kan tävla med världens främsta orkestrar.

Göteborgs Symfoniker spelar omkring 100 konserter varje år i Göteborgs Konserthus, med internationella stjärndirigenter och världsledande solister. På programmet står klassiska kompositörer som Mozart och Beethoven men också ny musik av nutida tonsättare, soundtrack och spännande genremixer.

Oavsett vad som står på programmet kan du vänta dig något alldeles extra när klangen fyller rummet och du sitter mitt i den.


Fakta

Göteborgs Symfoniker bildades 1905 och består idag av 109 musiker. Orkesterns bas är Göteborgs Konserthus, funkispärlan vid Götaplatsen som samlat musikälskare sedan 1935. 

Sedan säsongen 2017-2018 är Santtu-Matias Rouvali chefdirigent för Göteborgs Symfoniker. Sedan säsongen 2019-2020 är Barbara Hannigan förste gästdirigent. Vi är också en stolt partner till Barbara Hannigans mentorsprogram Equilibrium med fokus på unga sångare i början av deras karriär.  

Artist in Residence säsongen 2024-2025 är den internationella stjärnviolinisten Ava Bahari från Göteborg.

Wilhelm Stenhammar var orkesterns chefdirigent 1907- 1922. Han gav Symfonikerna en stark nordisk profil och bjöd in kollegerna Carl Nielsen och Jean Sibelius till orkestern. Under dirigenten Neeme Järvis ledning 1982-2004 gjorde Symfonikerna en rad internationella turnéer samt ett hundratal skivinspelningar och etablerade sig bland Europas främsta orkestrar. 1996 utsåg riksdagen Göteborgs Symfoniker till Sveriges Nationalorkester.  

De senaste decennierna har orkestern haft framstående chefdirigenter som Mario Venzago och Gustavo Dudamel, och därefter Kent Nagano som förste gästdirigent. Anna-Karin Larsson är vd och konstnärlig chef, Gustavo Dudamel hedersdirigent och Neeme Järvi chefdirigent emeritus. Orkesterns huvudman är Västra Götalandsregionen. 

Göteborgs Symfoniker samarbetar regelbundet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Joana Carneiro, Jukka-Pekka Saraste, Christian Zacharias och Anja Bihlmaier. 

 


Turnéer världen runt

Det internationella genombrottet för Göteborgs Symfoniker kom 1983 när orkestern reste till USA och bland annat framträdde i Carnegie Hall. ”En orkester i världsklass” skrev New York Times. 1987 debuterade Göteborgs Symfoniker i Asien och återvände till USA för fler konserter.

Därefter har orkestern turnerat i Japan, Kina och Europa och framträtt vid BBC Proms i London, Luzern i Schweiz, Salzburgfestivalen, Musikverein i Wien samt Barbican i London. Kanske besöker vi dig där du bor nästa gång det är dags?

Turnéer & gästspel

För barn och unga

Varje år producerar Göteborgs Symfoniker konserter och aktiviteter för barn, unga, familjer och skolor. Konserthuset är också en mötesplats för unga musiker – från de riktigt färska nybörjarna till musikhögskolestudenterna.

Västra Götalands UngdomssymfonikerSportlovsorkestern och höstlovskören med orkester ligger oss varmt om hjärtat, liksom vårt musikläger Side by Side och samarbetet med kulturskolorna.

Då och då spelar vi också in musik till barnfilmer, som till exempel till Bamse och tjuvstaden och Bamse och häxans dotter. Och så hjälper vi gärna till med pluggandet via studiemotiverande appen Octomonk. Alldeles gratis.

Läs mer om verksamheten för barn & unga

El Sistema

2009 inledde Göteborgs Symfoniker ett samarbete med Göteborgs stad för att etablera El Sistema i Sverige. Det var orkesterns dåvarande chefdirigent Gustavo Dudamel som tog med sig modellen från Venezuela.

2010 startade den första El Sistema-skolan i Hammarkullen av Angereds kulturskola. Nu finns El Sistema-verksamheter i samtliga stadsdelar i Göteborg och modellen har också fått nationell och internationell spridning. Ur samarbetet med stiftelsen El Sistema växte det årliga musiklägret Side by Side som Göteborgs Symfoniker är huvudarrangör för.

Läs mer om musiklägret Side by Side

Inspelningar & artistprofiler

Vi samarbetar med skivbolagen Deutsche Grammophon, BIS och Chandos vilket har resulterat i ett hundratal skivor med dirigenter och solister av högsta klass. Till exempel har stjärndirigenter som Santtu-Matias Rouvali, Gustavo Dudamel, Kent Nagano och Neeme Järvi spelat in album tillsammans med oss. På spotify hittar du nästan alla inspelningar vi gjort.

Listan kan göras lång över kända artister som också spelat tillsammans med oss – Håkan Hellström, Laleh, Avishai Cohen, Bob Hund, Timbuktu, Sven-Bertil Taube, Nina Persson, Jojje Wadenius, Soundtrack of our lives, Weeping Willows och många fler. Artisternas låtar framförs i specialskrivna arrangemang där den musikaliska kreativiteten skapar helt unika konsertupplevelser och ibland också album.

 

 

Lyssna på våra inspelningar

Göteborgs Symfoniker digitalt

Sedan 2012 är GSOplay vårt digitala konserthus och vårt sätt att göra den klassiska musiken tillgänglig för fler och låta den ljuda mer.

Du kan också hitta oss i digital form på Google Cultural Institute och på Kulturarenan.

Titta på GSOplay nu